HIIT og løpetime

HIIT - High Intensity Interval TrainingDerfor bør du kombinere styrketrening med HIIT:


Tidligere studier har vist at lange løpe- eller sykkelturer i tillegg til styrketreningen kan hemme muskelveksten og styrkefremgangen sammenlignet med hvis man bare trener styrke. 

Men ifølge en ny studie gjelder det ikke hvis man gjennomfører kondisjonstreningen som HIIT (High Intensity Interval Training), som går ut på at man utfører knallharde, raske intervaller, avbrutt av kortere eller lengre pauser. 


Forskerne bak den nye studien har gått gjennom den eksisterende forskningen på området og fastslår at HIIT ikke er en begrensende faktor for muskelveksten hos mosjonister som også løfter vekter. 

Heller ikke styrken i overkroppen blir påvirket i negativ retning når man både trener styrke og HIIT. Bare når det gjelder styrken i beina kan kombinasjonen av HIIT og styrketrening gi ørlite grann dårligere resultater enn bare styrketrening. 


Men ifølge forskerne er det snakk om marginale forskjeller, og de mener det er en liten pris å betale for forbedret kondisjon og alle de andre helseeffektene man oppnår ved HIIT. Forskningen peker dessuten på at man kan unngå negativ påvirkning av styrken fullstendig hvis man utfører de to treningsformene med 24 timers mellomrom.Kom i gang med HIIT:


HIIT-metoden kan brukes til mange forskjellige treningsformer, for eksempel løping, sykling, svømming, roing og styrkeøvelser med egen kroppsvekt. 


En HIIT-økt varer som regel 20-30 minutter. 


Lengden på intervaller og pauser kan varieres på mange måter. På treningssenteret kan du for eksempel kjøre spurter à 30 sekunder på trimsykkelen avbrutt av pauser på 60 sekunder. 


Du skal gi full gass. Tren med den høyeste intensiteten du klarer å holde gjennom hele intervallet. 


Begynn alltid med cirka 5 minutters oppvarming før du trener HIIT.


Kilde: Journal of Sports Sciences